Project omschrijving

Hans Wap
Geboren 1943 te Rotterdam, opleiding: Willem de Kooning Academie.
Het oeuvre van Hans Wap bestaat uit schilderijen, grafiek, keramiek, glazen objecten en tekeningen. Wap heeft een heel eigen zeer herkenbare beeldtaal.
“Ook al zijn de technieken totaal verschillend, het komt vanuit één hand, één hoofd en één hart. Het beeld, het handschrift, onderscheidt zich niet”, aldus de kunstenaar.
De stijl van Hans Wap is veelal figuratief en doet soms denken aan strips en popart. Het doet soms ironisch en licht absurdistisch aan, kenmerkend ook is het gebruik van krachtige, heldere kleuren.
Een terugkomend onderwerp in de werken van Hans Wap is de reizende mens. In zijn schilderijen en grafische werken, waaronder houtsneden, linosneden en zeefdrukken, komen veel figuren met koffers of tassen voor die trachten in boten, vliegtuigen en treinen te stappen. Ook landschappen en elementen uit de natuur zijn terugkomende onderwerpen in het werk van de kunstenaar. De creaties van Wap zijn totaal niet zwaarmoedig en vereisen weinig uitleg.
Het oeuvre van Hans Wap is wereldwijd tentoongesteld. Zijn werk maakt deel uit van de kunstcollecties van particulieren, bedrijven en musea, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Stedelijk Museum Schiedam. Voor zijn creaties heeft de kunstenaar verschillende prijzen ontvangen, waaronder de Jacob Hartog Prijs en de European Biennial of Graphic Art. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar, is hij ook dichter, Hans Wap heeft zeven gedichtenbundels uit gebracht.