U bent hier:-, Educatie, Evenementen-30 mei: Goed Beschouwd

30 mei: Goed Beschouwd

Nieuw i.s.m. Amstelland Kunst

Lezingen, discussies en workshops over en met kunst en kunstenaars. De eerste editie is op woensdagavond 30 mei van 20.00-22.00 uur. Pieter Schmits, kunstenaar en docent, gaat in op de positie van de vrouw in de kunst en de maatschappij.

Als gevolg van de Me too-affaire staat de maatschappelijke positie van de vrouw weer volop in de belangstelling. Dit gegeven duikt op in kunstuitingen van alle tijden.

Goed beschouwd: een nieuw initiatief van Platform C | Kunstuitleen Amstelveen en Amstelland Kunst!

Het bijbelse paradijs was onder meer uitgevonden ter beteugeling van duistere vrouwelijke krachten. Echter om volkswoede af te wenden werden in de middeleeuwen kruidenvrouwtjes heilig verklaard.

De 19e-eeuwse fotografe Clementina Lady Hawarden meende dat als de verschijning van een vrouw afhangt van de manier waarop ze door de man bekeken wordt, haar macht bestaat in het manipuleren van diezelfde blik.

Een eeuw later meende kunstenares Dorothea Tanning zonder omhaal dat een vrouw een monster moest zijn om artiest te zijn.

Deze en andere voorbeelden roepen nog altijd vragen op; weten vrouwen genoeg gebruik te maken van hun kennelijke macht? Is het een spel met de man als schijnkoning? Wie is machthebber?

We besluiten de avond met een korte discussie waaraan het publiek kan deelnemen.

De eerste Goed Beschouwd met het thema ‘De Vrouw in de kunst’: een lezing, een goed gesprek met kunstenaars over vrijheid, integriteit en kwetsbaarheid.

Inloop vanaf 19.30 uur, in de kunstuitleen toegang €5 incl. koffie/thee. Betaling cash/pin op de dag zelf. Aanmelden kan via exposities@kunstuitleenamstelveen.nl

Laat een reactie achter